Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφέρει πως μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την ισχύ του Wi-Fi, αλλά τι γίνετε σε περίπτωση που έχουμε μεγάλο σπίτι ή σπίτι με 2 ορόφους ή απλά με ιδιομορφίες που δεν μπορεί να καλυφθεί με ένα router?
Και εδώ υπάρχουν λύσεις όπως τα extender και τα power lines. Ξεκινώντας από το τέλος προς την αρχή,τα power lines είναι ένα πακέτο από συσκευές (2 ή περισσότερα ) τα οποία αποτελούνται από έναν πομπό και τουλάχιστον ένα δεκτή . Ο πομπός συνδέετε με το router με καλωδιο Ethernet και στο ρεύμα και εφόσον είναι στον ίδιο πίνακα ρεύματος αξιοποιώντας την ηλεκτρική καλωδίωση το σήμα ταξιδεύει σε όλες τις πρίζες με αποτέλεσμα όπου μπει ο δέκτης από την διαθέσιμη θύρα lan να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο ( σε κάποια νέα μοντέλα power lines, υποστηρίζετε και Wi-Fi σύνδεση στον δεκτή όχι μόνο μέσω καλωδίου για μια συσκευή.)
Σε περιπτώσεις που δεν είναι όλα στον ίδιο πίνακα ή αν χρησιμοποιείται πιο πολλές ασύρματες συσκευές υπάρχει η λύση των extender.Extender είναι η συσκευη που χρειάζεται και αυτή παροχή ρεύματος αλλά συνδέετε ασύρματα με το router και κάνει αυτό που λέει το όνομα της “ επεκτείνει το υπάρχον Wi-Fi δίκτυο.
Ανάλογα με τις ανάγκες μας παίρνουμε και το κατάλληλο για εμάς. Δηλαδή :
Αν έχουμε router που υποστηρίζει και τις 2 bands( 2.4 και 5G )θα προτιμήσουμε ένα extender να υποστηρίζει και τις 2 μπάντες.( Μεγάλη ταχύτητα στα extender δεν θα δώσει παραπάνω ταχύτητα στο διαδίκτυο αν δεν το υποστηρίζει η γραμμή, αλλά έχει μεγαλύτερη ταχυτητα στο τοπικό δίκτυο σαν να είναι όλες συσκευές σας συνδεδεμένες με καλώδιο στο router)
Άλλη μια ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι η λειτουργία Mesh ,εδώ πρέπει να το υποστηρίζει και το ρουτερ δηλαδή το extender δεν θα φαίνεται σαν διαφορετική συσκευή( Όλα τα extender οταν δεν έχουν mesh, στο όνομα δικτύου που αναπαράγουν παίρνουν στο τέλος την κατάληξη .ext ,εκτός αν τα έχετε ονομάσει αλλιώς πχ garage , βεράντα ) έτσι ώστε και να αλλάζετε χώρους από το ρουτερ προς το extender δεν θα αποσυνδέεστε από το Wi-Fi του ρουτερ για να συνδεθείτε στο Wi-Fi του extender .Με την λειτουργία Mesh η αλλαγή από το Wi-Fi στο extender θα γίνετε απρόσκοπτα και χωρίς την δίκη σας ενέργεια.
Εφόσον έχετε πάρει το extender της επιλογής σας κατά την πρώτη εγκατάσταση το βάζουμε σε πρίζα ρεύματος σε απόσταση που σταματάει οριακά η εμβέλεια του σήματος του Wi-Fi μας , δεν θελουμε ούτε πολύ κοντά στο router διότι θα δημιουργεί παρεμβολές στο υπάρχον δίκτυο μας αλλά βέβαια ούτε πολύ μακριά ώστε να μπορεί μα συνδεθεί στο υπάρχουν δίκτυο μας και να το επεκτείνει.Εδω σας βοηθάει είτε μέσω φωτεινών ενδείξεων επάνω στο extender ανάβει η κατάλλη ένδειξη είτε μέσω interface εφόσων έχει συνδεθεί ασύρματα στα δίκτυα μας , όπου μπορούμε και να ρυθμίσουμε την ένταση της μετάδοσης του σήματος wifi.
Αφού τελειώσαμε με την τοποθέτηση πάμε να το συνδέσουμε στο δικτυό μας , κατά την πρώτη τοποθέτηση πρώτα μέσα από το router μας αντιγράφουνε σε ένα σημειωματάριο το όνομα δικτύου και το κλειδί μας ( SSID & SECURITY KEY ή Wpa password , Wpa passphrase ανάλογα πως το γράφει στο router μας) . Μετά συνδεόμαστε στο extender μας ανάλογα με το μοντέλο θα εκπέμπει ενα όνομα (για αυτή την πρώτη σύνδεση δεν θα χρειάζεται κλειδί δίκτυου).
Μετά σύνδεση θα μας ανοίξει αυτόματα την αρχική σελίδα interface του extender μας Στην πρώτη εγκατάσταση πιθανόν να σας ζητήσει να ορίσετε ένα password. Στην συνέχεια , θα επιλέξουμε αναζητηση ασύρματων δικτύων, όπου και θα εντοπίσουμε τον δίκτυο μας σαν μια οποιαδήποτε συσκευή που συνδέουμε με το Wi-Fi μας, βάζουμε το pass που έχουμε αντιγράψει από πριν στο σημειωματάριο και …είμαστε έτοιμοι!
tip : Σε κάποιες περιπτώσεις που δεν συνεργάζεται το ρουτερ με το extender καλό είναι εφόσον έχει το extender να ορίζεται στατική ip και να κλείνεται το DHCP ώστε να μοιράζει μόνο το ρουτερ ip , διαφορετικά μπορεί το extender να μοιράζει συνέχεια ip από μόνο του ,με αποτέλεσμα να γεμίζει την μνήμη από το ρουτερ σας και να έχετε lags ή και αποσυνδέσεις.
Info : Eδώ έχουμε χρησιμοποιήσει ένα tp-link extender αλλα το ίδιο ισχύει για όλα τα extender.