Σε όλα τα σπίτια και γραφεία πλέον υπάρχει ένα modem-router με ασύρματη δικτύωση.Το οποίο είτε το έχουμε αγοράσει μόνοι μας ή μας το έχει παρέχει κάποιος πάροχος υπηρεσιών Τηλεφωνίας και Internet.
Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να αυξήσουνε την ταχύτητα και σταθερότητα του δικτύου μας με λίγα απλά βήματα.
Για αρχή καλό θα είναι να αλλάξουμε ssid και wireless key καθώς υπάρχουν προγράμματα στην αγορά που μπορούν να “σπάσουν” το δικτυό μας και να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Με το εργοστασιακό κλειδί του κατασκευαστή, αν πρόκειται για modem-router παρόχου αυξάνονται οι πιθανότητες να μας το σπάσει κάποιος.
Μετά καλό θα είναι να στήσουμε το δίκτυο μας σύμφωνα με τις ανάγκες μας και συσκευών που έχουμε.
Μπορούμε να αλλάξουμε το DHCP range δηλαδή να αρχίσει να μοιράζει IP από μια συγκεκριμένη IP και πάνω (η μέχρι μια συγκεκριμένη IP).
Ώστε για τις σταθερές συσκευές μας smart TV / scanner-printer , πύργος υπολογιστή / web cam κ.α. (ότι δηλαδή δεν συνδέεται σε αλλά δίκτυα πέρα του σπιτιού μας ), να ορίσουμε σταθερές IP εκτός του range ώστε να παίρνουν πάντα τις ίδιες και να μην γίνεται conflict.
Δεν ενδείκνυται για συσκευές που συνδέονται σε πολλά δίκτυα καθώς αν βάλουμε στατικές IP στην συσκευή μας και δοκιμάσουμε να συνδεθούμε σε άλλο δίκτυο μπορεί να έχει άλλες ρυθμίσεις δικτύου και range .
Π.χ. Αν ένα modem μοιράζει IP από 192.168.1.2 έως 192.168.1.254 δεν θα πάρει IP ποτέ μια συσκευή με στατική IP 192.168.2.10 γιατί είναι εκτός range αλλά δεν υπάρχει και τέτοιο δίκτυο, αλλά μια συσκευή με 192.168.1.10 θα πάρει εκτός αν την έχει δώσει ήδη το modem σε άλλη συσκευή και εδώ μπαίνει ο DHCP.
Αν Ο DHCP είναι ενεργοποιημένος στο modem και στην συσκευή δεν έχουμε ορίσει στατική IP τότε θα δώσει νέα τοπική διεύθυνση για να να βγει στο Ίντερνετ. Οπότε προτείνετε στις συσκευές που συνδέονται σε πολλά δίκτυα να το αφήνουμε αυτόματα να πάρουν από DHCP.
Μια επιπλέον ρύθμιση ασφάλειας θα ήταν εφόσον το υποστηρίζει το modem και έχουμε σταθερές συσκευές που συνδέονται στο δίκτυό σας, να δημιουργήσουμε μια white list με όλες τις mac address των συσκευών μας ώστε να συνδέονται μόνο αυτές ακόμα και αν καταφέρει κάποιος να βρεί τον συνδιασμό ονόματος /κλειδιού που έχουμε.
Σε συσκευές με ios θα το βρούμε στις Ρυθμίσεις –>πληροφορίες–>wifi .
Αντίστοιχα σε android στις ρυθμίσεις —>wifi—>για προχωρημένους .
Σε λειτουργικά windows δεξί κλίκ στην έναρξη —>εκτέλεση–>cmd (γραμμή εντολών) με την εντολή ipconfig/all είναι το πεδίο Physical Address (αν έχει και κάρτα lan και wifi θα δούμε δύο, μία για κάθε σύνδεση).
Για συστήματα unix/Linux από terminal με την εντολή ipconfig θα την εμφανίσει με την μορφή xx:xx:xx:xx:xx:xx ακολουθούμενο από το HWaddr.
Τέλος, σε Mac Os από το terminal πληκτρολογώντας την εντολή networksetup -listallhardwareports οπου θα μας εμφανίσει όλες τις συνδέσεις με τις mac address τους .
Για την θέση του modem καλό θα είναι να βάλουμε το modem σε κεντρική θέση σε κάποιο ράφι ψηλά και μακριά αν γίνετε από ασύρματα τηλέφωνα, τηλεοράσεις παλαιού τύπου, φούρνους μικροκυμάτων, ψυγεία και γενικά συσκευές μεταλλικές που προκαλλούν παρεμβολές .
Φροντίζουμε να έχουμε οπτική επαφή με το modem, για καλύτερα αποτελέσματα, αν είμαστε κοντά αλλά πάλι δεν το βλέπουμε στην συσκευή ή το βλέπουμε με χαμηλό σήμα πιθανών υπάρχουν στην περιοχή και αλλά ασύρματα δίκτυα που εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα (channel) όποτε μπορούμε να μπούμε στις ρυθμίσεις του modem και να αλλάξουμε συχνότητα.
Για καλύτερα αποτελέσματα με τα διαφορά tool/app που υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο και στα αντίστοιχα store μπορούμε να δούμε πόσα modem εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα με τον δικό μας και γενικά να αποφύγουμε τις υπερφορτωμένες συχνότητες ώστε να δέχόμαστε τις λιγότερο δυνατές παρεμβολές.
Τώρα αν δεν θέλουμε να μπαίνουμε κάθε φορά σε αυτή την διαδικασία προτιμούμε μέσα από το modem την επιλογή στην συχνότητα αυτόματα, ώστε μόλις το modem καταλάβει ότι μια συχνότητα έχει φορτωθεί να αλλάζει αυτόματα συχνότητα (η τάχυτητα που το καταλαβαίνει εξαρτάται από το Firmware του modem και το hardware).
Οι bands 2,4 και 5 GHz (αν υποστηριζει το 5G το μόντεμ αλλά και η συσκευή μας) έχουν την λογική ότι σε πιο μεγάλες αποστάσεις αλλά για μικρότερο όγκο αρχείων χρησιμοποιείται τα 2,4 Ghz αλλά για μικρότερες απόστασεις και μεγαλύτερο όγκο δεδομένων προτείνετε το 5Ghz.
Όλοι οι πάροχοι στις υψηλές ταχύτητες (VDSL/FTTC/FTTH ) δίνουν modem με 5G για να μπορεί να αξιοποιηθεί η ταχύτητα.
Το 2,4Ghz είναι παλαιότερο πρωτόκολλο και πιο διαδεδομένο σε σχέση με το 5Ghz .Οπότε όλα τα modem διαθέτουν band 2,4 Ghz ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τα 5Ghz.
Τέλος το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων με κολλήματα στο δίκτυο μας λύνετε με ένα… reboot του modem.
[…] προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφέρει πως μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την […]