Σε έρευνα που διεξήγαγε και παρουσίασε η GSMA ( Η GSM Association είναι ένας μη κερδοσκοπικός βιομηχανικός οργανισμός που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των παρόχων δικτύων κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως ) αναφέρει ότι περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια κινητά ,που δεν είναι σε χρήση από τους κατόχους τους είναι αποθηκευμένα σε συρτάρια και ντουλάπια.
Στην ίδια έρευνα υπάρχει επισήμανση ότι αν αυτές οι συσκευές ανακυκλωθούνε θα αποδώσουν 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό, παλλάδιο, ασήμι και χαλκό και άλλα σπάνια ορυκτά.Επίσης κοβάλτιο ικανό να προμηθεύσει 10 εκατομμύρια μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Με την σωστή αξιοποίηση θα μειωθεί και το κόστος των σύγχρονων κινητών και συσκευών.Με βάση τα παραπάνω η GSMA και 12 μεγάλοι πάροχοι συμφώνησαν να δώσουν κίνητρα στους πελάτες τους ώστε να επιστρέψουν τα παλιά κινητά τους.
Οι πάροχοι έχουν δεσμευτεί
Έτσι ώστε μέχρι το 2030 ο αριθμός των χρησιμοποιημένων κινητών που θα συλλεχθούν μέσω του προγράμματος ανάκτησης να είναι περίπου ίσος με το 20% των νέων κινητών που θα παρέχονται στους πελάτες .
Επίσης μέχρι το 2030 το 100% των κινητών που η συλλογή τους θα γίνει με αυτό τον τρόπο θα επιδιορθώνονται ,θα επαναχρησιμοπούνται ή θα οδηγούνται στην ανακύκλωση.
Κύριος σκοπός είναι η μείωση των ηλεκτρονικών απόβλητων με την επανάχρηση ή την ανακύκλωση των σπάνιων ορυκτών τους και να χρησιμοποίηση σε νέες συσκευές. Χαρακτηριστικά ένα ανακατασκευασμένο κινητό μπορεί να έχει έως 87% λιγότερη κλιματική απήχηση από ότι ένα καινούριο κινητό.
Οι περισσότεροι πάροχοι τηλεφωνίας ήδη κάνουν ενέργειες για μείωση του αποτυπώματος τους, του άνθρακα τα επόμενα χρόνια.Με αυτή την ενέργεια θα πάνε ένα βήμα παραπάνω.
Πηγή GSMA